Ik leid dus ik volg

Leidinggeven is een vak, een ambacht. Een goede leider neemt initiatief wanneer het moet en volgt waar het kan. Het is uitdagend om hierin de juiste balans te vinden. In de training “Ik leid dus ik volg” gaan we met elkaar met deze dynamiek aan de slag. Je staat in deze training stil bij jezelf, om van daaruit betere stappen vooruit te zetten. In deze vier dagen ervaar jij een betekenisvolle verdieping van je leiderschap.

 

Voor wie?                                                                                                                            

Je hebt al enige ervaring in het geven van leiding. Je bent leergierig en staat open voor zelfreflectie. Nu geef je vaak leiding op gevoel en je voelt ook dat het soms nóg beter kan, nóg effectiever. En als laatste heb je ook wat moed, durf en lef. Voor persoonlijke ontwikkeling zijn dat namelijk onmisbare ingrediënten!

 

Doelstelling                                                                                                                     

Een betekenisvolle verdieping van je leiderschap

 

Programma

Onderwerpen die aan bod zullen komen:

 

Dag 1

“We springen op deze dag gelijk dapper in het diepe. We gaan achterwaarts leren om vooruit (op)nieuw te kunnen handelen!”

 • Jouw blauwdruk: deze dag zal jij je zelfinzicht enorm gaan vergroten. Je weet nog beter middels de theorie van Eric Berne wat jouw script, jouw blauwdruk is. Mede hierdoor weet je nog beter wat je makkelijk afgaat en ook wat voor jou lastiger is om in het hier en nu voor elkaar te krijgen. Je maakt nog meer contact met wat jouw drijft en wat je kan belemmeren.

Dag 2

“Leidinggeven aan anderen begint bij leidinggeven aan jezelf!”

 • Stijlen van leidinggeven: op deze dag gaan we jouw leiderschap verder onderzoeken. Welke stijlen in situationeel Leidinggeven (Hersey en Blacherd) ken jij bijvoorbeeld goed en welke minder goed. Wat is jouw visie op leidinggeven en hoe uit zich dat?                                                                              

Dag 3

“Uit je comfort, that’s where the magic happens!” 

 • Eigen casuïstiek: allemaal leuk en aardig die voorgaande twee dagen maar nu graag de link naar de praktijk. Iedereen gaat met de billen bloot. Met een ‘real live case’ die jij hebt voorbereid gaan we oefenen met een acteur. We geven elkaar feedback, leren goed kijken naar elkaar in gesprekken en oefenen natuurlijk ook zelf zo een aantal rondjes. Kleine veranderingen in onze gesprekken, experimenteren met nieuw gedrag maakt ons zoveel effectiever. Leuk èn spannend.

Dag 4

“Je kan mensen maar zover brengen als je zelf bent!”

 • Teams en systemisch leren kijken: het geleerde kan en wil jij ook breder toepassen op je team, bij je bedrijf, gezin of organisatie. Deze dag staat dan ook in het teken van leren kijken naar het grote geheel. In de metafoor van het bord spaghetti, als je aan een sliertje trekt beweegt het ergens anders ook. In leidinggeven is dit niet anders. Hier zijn ook handige wetten voor, uitgangspunten. Deze krijg je aangereikt en hier ga je natuurlijk actief mee aan de slag op deze dag. ‘Natuurlijk’ want alle modellen en theorie is handig en bruikbaar maar… om ze in je systeem te krijgen zal jij ze ook willen ervaren en voelen!

Praktische uitgangspunten

 • De Training bestaat uit vier dagen met een tussenliggende periode van drie weken
 • Groepsgrootte is maximaal 12 deelnemers
 • Locatie: Landgoed de Horst in Driebergen
 • Eerst volgende groep: 28 oktober, 11 november en 9 december 2021 en 13 januari 2022                               
 • Inloop vanaf 8.30 uur. Start 9.00 uur tot 17.00 uur
 • Voor de training zet je 360 graden feedback uit. Dit helpt je om je leerdoelen nog scherper te krijgen
 • Investeringskosten: € 1.995,- excl. BTW en incl. materiaal, koffie/thee en lunch.

En wie mag deze training gaan begeleiden?

Bewaker en volger van de rode draad: Mark Egging. Goed om te weten wellicht in het kader van practise what you preach: bij de start van elke dag zal Mark de weg heus wel wat plaveien… Daarna lopen jullie er als vanzelf overeen.   

 

Acteurs/gesprekcoaches: René Retèl en Carmen Nitzer

 

Zie voor meer informatie of een sneak preview ook dit filmpje!

 


Reactie van een deelnemer

Mark, ik beveel je aan omdat je een uitstekende trainer bent. Ik heb zelf mogen ervaren dat jij zowel bij een groep als geheel, als bij ieder individu afzonderlijk, de juiste snaar weet te raken. De drang om mensen te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling zit diep in jou geworteld. Om kort te gaan: een bevlogen en open trainer, die messcherpe observaties (er ontgaat hem weinig) weet te vertalen naar bruikbare handreikingen op alle niveaus, met een mooi evenwicht tussen gevoel en realisme.

Jurjen Bos, Teamleider Handhaving Provincie Overijssel